Scouting Manresa is op 20 januari 1990 opgericht.

In Venlo Oost waren 2 scoutingverenigingen op korte afstand actief: Scouting Francesco en scouting Fatima. Beide verbonden aan verschillende parochies, maar inmiddels waren deze grenzen lang niet zo strikt meer.

 

Beide verenigingen waren gezonde verenigingen. De ontwikkelingen van die tijd, brachten dat het leden aantal bij scouting Fatima terug liep terwijl bij scouting Francesco ook ruimte was voor groei.

Met de aanwezigheid van de nieuwbouwwijk het Groenveld, was dit al merkbaar en was het ledenaantal stijgende. Een logische samenwerking van beide verenigingen om het spel van scouting aan te bieden aan de jeugd van deze wijk lag voor de hand.

Na verkennende gesprekken werd in 1989 al besloten om samen te gaan draaien en uiteindelijke volgde de fusie. Tijdens de fusiegesprekken, bleek een samenvoeging van beide name geen voorkeur en werd besloten om de naam te verbinden aan het klooster Manresa op de berg, liggend in het midden van de wijk. (aalmoezenier Daantje sprak de hoop uit dat de groep zich niet ging vormen naar dit klooster, lomp, kil en zonder uitstraling..)

Zo werd de nieuwe naam scouting Manresa een feit.

 

Scouting Manresa koos voor een das met de Venlose kleuren. Deze frisse combinatie bleek een prima combinatie voor de nieuwe groep. Een vaandel werd ontworpen, helaas ontvreemd tijdens een kamp en inmiddels vervangen door een nieuwe vlag met de kenmerken van deze tijd.

 

Manresa is een groep gebleven waar gezelligheid en sfeer hoog in het vaandel staan. Vol energie en overgave wordt door de stafleden wekelijks het programma gemaakt voor de leden.

 

Een gezellige en hechte groep stafleden steekt menig uurtje in deze brede vrije tijdsbesteding om de jeugd uit de wijk een leuke maar vooral ook leerzame tijd te bezorgen. De veelzijdigheid van scouting wordt zo totaal benut.